Wednesday, October 13, 2010
Resepi Ikan Bakar
Bahan2:
1 ekor ikan bersaiz besar, dilumur sedikit garam dan asam jawa
Bawang Besar, dimayang
Bawang Merah, dimayang
Bawang Putih, diketuk
Halia, diketuk
Serai, diketuk
Lengkuas, dimayang
Cili kering, direndam dan dikisar dgn sedikit air
Santan
Air Asam Jawa
Garam & Gula Merah secukup rasa
Cara2:
1. Tumis semua bawang, halia, serai dan lengkuas.
2. Bila hampir layu, masukkan cili kisar. Kacau seketika, masukkan air asam jawa. Masak sehingga likat dan maik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula merah.
4. Masukkan sedikit santan dan masak sehingga santan meresap dan hilang warna putihnya.
5. Lapikkan dulang pembakar dengan aluminium foil atau daun pisang.
6. Lumurkan sambal ke atas ikan dan bakar dalam oven sehingga masak. Sesekali lumurkan lagi sambal.
Air Asam Jawa
* Ramas segumpal asam jawa dengan air masak. Buangkan biji2 dan kulit asam dan ambil airnya shj.. Mayangkan bawang besar, buah tomato dan hiriskan halus cilipadi. Masukkan semua dlm air asam dan campurkan sedikit gula. Siap...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
try buat ta jd pn...ikan mlekat at aluminium foil tuh...cubecite3 cket...
quest:
1) ikn tuh ta ya siang ea...klu dy bsisik na kne bsihkan ke?
2) ikan ap yg ssuai...?
aluminium foil besanyer mmg melekat,jadi alas dgn daun pisang.ikan kena siang sisik kn bersihkan. ikan yg seswai t`pulang pd citarasa anda, pada saye ikan keli,kembung, pari dan cencaru.
Post a Comment