Thursday, November 4, 2010

Resipi Sotong Masak Lada Hitam


Bahan-bahan:

10 ekor sotong sederhana besar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 pelepah daun kari
20 gm lada hitam - ditumbuk halus
1 ketul kiub ayam
1 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu kecil tepung jagung
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Sedikit kunyit serbuk
1 cawan air

Cara Menyediakan:

1. Sotong dibersihkan dan dikukus selama 5 minit atau sehingga empuk dan lembut.

2. Kemudian keluarkan dan gaulkan dengan kunyit, garam dan digoreng sehingga kuning. Susun di dalam piring.

Cara Menyediakan Sos:

1. Tumis bawang putih, bawang merah sehingga naik aroma.

2. Masukkan daun kari dan lada hitam yang telah ditumbuk. Masukkan satu cawan air.

3. Seterusnya masukkan kiub ayam, sos tiram dan garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan tepung jagung agar kelihatan likat.

4. Setelah kuah agak likat dan masak, tuangkan ke atas sotong.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...